Nieuws

Ons video kanaal

Bekijk ons video kanaal met luchtbeelden, een 3D animatie van het gasveld, en diverse nieuwsuitzendingen.

 

Ga naar de video's


3/6/2024

Het gevaar is nog niet geweken aldus Mirjam Bikker van ChristenUnie maar er is wel oog voor de regionale belangen gekomen!

 

Het Canadese bedrijf Vermilion Energy heeft bij het ministerie van Economische Zaken een verzoek ingediend om naar gas te mogen boren in het Papekopveld onder de Woerdense wijk Molenvliet. Meteen na deze bekendmaking schoten de gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en de provincies Utrecht en Zuid-Holland in de vlekken.

 

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) zegt ‘goed te willen luisteren’ naar de bezwaren van de tegenstanders. Maar hoelang blijft hij nog? En is de nieuw gevormde coalitie net zo terughoudend als hij? Natuurlijk kan een nieuw bewindspersoon andere accenten leggen.

 

https://www.ad.nl/woerden/betrokken-clubs-op-scherp-hoe-denkt-volgende-regering-over-gaswinning-woerden-gevaar-nog-niet-geweken29/5/2024

Wij zijn best tevreden met de beantwoording van Kamervragen van ChristenUnie. Het ministerie is niet overtuigd en gaat met de regio in gesprek. Niet nu al een knoop doorhakken over gaswinning onder Woerden-west, maar eerst nog eens een goed gesprek met de regio. Dat streven spreekt staatssecretaris Hans Vijlbrief uit in zijn beantwoording van Kamervragen.

 

https://www.ad.nl/woerden/tegenstanders-gaswinning-optimistisch-over-opstelling-staatssecretaris-fijn-dat-hij-met-ons-wil-praten17/5/2024

De Provincie Zuid-Holland is gelukkig net zo standvastig als de Provincie Utrecht: geen gaswinning uit Papekop. Zij verwacht dat het ministerie toch niet akkoord gaat met de vergunningverlening aan het winningsbedrijf Vermilion. Het provinciebestuur blijft tegenstander van gaswinning op deze plek.

 

https://www.ad.nl/woerden/provincie-zuid-holland-gaswinning-in-papekop-loopt-zon-vaart-niet4/5/2024

Statenfracties in Utrecht zijn bezorgd over het plan van gasbedrijf Vermilion Energy om gas te winnen uit het gasveld Papekop bij Woerden. Bovendien past gaswinning niet bij het voornemen van de provincie om in 2050 klimaatneutraal te zijn, zeiden onder meer GroenLinks, PvdA, Volt en D66 vandaag tijdens een commissievergadering.

 

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3720699/ook-utrechtse-statenfracties-zijn-bezorgd-over-plannen-gaswinning-bij-woerden

 30/3/2024

Als kijker van het journaal of lezer van de krant zou je kunnen denken dat de problemen in Groningen netjes worden opgelost: de gaskraan gaat dicht en de hersteloperatie is onderweg. Toch? Of toch niet?

 

Helaas .. na heel veel rapporten en een jaar nadat de parlementaire enquêtecommissie snoeihard oordeelde over de situatie in Groningen en Noord-Drenthe zitten mensen daar nog altijd in grote problemen.

 

En om het nog erger te maken blijven bedrijven zoals Shell en ExxonMobil geld boven algemeen belang stellen. Over financiële compensatie kunnen zij namelijk eindeloos juridische strijd voeren met legers juristen. Na een decennialang huwelijk met klotsende winsten en eindeloos voordeel, kiezen de oliegiganten voor een vechtscheiding over de ruggen van Groningers.

 

Nog altijd zijn er veel Groningers die niet weten of hun huis versterkt moet worden, sloop- of nieuwbouw nodig is, of dat hun huis alsnog "veilig" wordt verklaard. Wekelijks komen we onuitlegbare situaties tegen: de ene kant van de straat krijgt sloop- of nieuwbouw, de andere kant een compleet verduurzaamd huis, en de straat ernaast is al twee jaar lang een bouwput. Die ongelijkheid leidt tot spanning in gemeenschappen.

 

https://www.ad.nl/opinie/gasgiganten-stellen-geld-steeds-boven-groningers28/3/2024

Een inspirerende blog over de campagnes tegen de machtige aardgasindustrie in Nederland. Als actievoerder is zo'n strijd langdurig, frustrerend, en vermoeiend. Bedrijven zoals Shell, Exxon, NAM, en Vermilion werken innig samen met de Gasunie, het ministerie van EZK, en toezichthouder SodM: gezamenlijk heer en meester, vergunningverlener, uitvoerder, begunstigde, én toezichthouder. Ze hadden een handelsmonopolie en schreven hun eigen regels op het gebied van aardgaswinning. Maar toch zijn er nu haarscheurtjes en barstjes ...

 

Lees dit artikel en vind inspiratie: https://www.stroomversnellers.org/15-jaar-strijd-tegen-de-machtige-aardgasindustrie/20/3/2024

Inwoners van Woerden en Waarder zijn onaangenaam verrast door het bericht dat Vermilion opnieuw een poging doet om gas te gaan winnen uit het Papekopveld. Het Canadese bedrijf probeert de gemeenten en provincies buiten spel te zetten door naar het Rijk te stappen.

 

Inwoners vrezen voor ‘Groningse toestanden’.

https://www.kobr.nl/nieuws/algemeen/33888/vrees-voor-groningse-toestanden13/3/2024

Op RTV Utrecht gaf Leo Sonneveld in "U Vandaag" een helder interview over waarom gaswinning onder Woerden roofbouw pleegt op onze leefomgeving.

 

https://www.rtvutrecht.nl/kijk12/3/2024

Vandaag in het AD Groene Hart een helder artikel met achtergrondinformatie over de plannen van Vermilion.

 

 

https://www.ad.nl/woerden/canadees-bedrijf-wil-gas-oppompen-in-woerden-gaat-dit-al-snel-gebeuren8/3/2024

Door ChristenUnie zijn scherpe Kamervragen gesteld over de zinloze plannen voor gaswinning onder Woerden.

 

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen7/3/2024

Het leek een lange tijd erop dat er geen nieuwe plannen werden gemaakt voor gaswinning onder Woerden ... maar helaas.

 

Vandaag was op RTV Utrecht, in het AD, en op NPO Radio 1 uitgebreid aandacht voor de concrete plannen van Vermilion voor gaswinning onder Woerden, inclusief een 10km lange pijpleiding naar Utrecht.

 

Vermilion probeert om via een zogenaamde "Rijkscoordinatieregeling" inspraak door lokale inwoners en bedrijven, gemeenten, en provincie buitenspel te zetten.

 

Met dank aan wethouder Jelmer Vierstra van de Gemeente Woerden om duidelijk aan te geven dat we niet zitten te wachten op deze wilde plannen.

 

https://www.ad.nl/woerden/canadees-bedrijf-gaat-naar-gas-boren-in-woerden-kilometerslange-leiding-aangelegd-naar-utrecht

 

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3706092/gasbedrijf-wil-boren-en-kijkt-naar-minister-woerden-blijft-tegen-gaswinning-in-papekop

Download
Persbericht
Persbericht RCR mrt2024.pdf
Adobe Acrobat document 618.0 KB


11/1/2023

De gemeente Woerden en actiegroep ‘Laat Woerden’ niet zakken blijven strijden tegen de winning van olie en gas vanuit het Papekopperveld. Dat zegt wethouder Jelmer Vierstra in RPL Actueel in reactie op het intrekken van de zoekvergunning van energiebedrijf Vermilion. Het Papekopperveld ligt op grondgebied van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk maar een deel van de olie- en gasvoorraad die daar beschikbaar is, strekt zich uit tot onder de Woerdense wijk Molenvliet. Vierstra zegt met het ministerie overleg te willen voeren om te voorkomen dat Vermilon daar alsnog gas of olie gaat winnen.

 

https://rplwoerden.nl/actie-tegen-olie-en-gaswinning-blijft-nodig8/12/2022

De opsporingsvergunning voor olie en gas in Utrecht is weg! We moesten er samen met Provincie Utrecht en 10 gemeenten waaronder onze Gemeente Woerden een rechtszaak voor winnen, maar het resultaat is er nu.

 

Er is een gebied van 1144 vierkante kilometer gasvrij geworden! Helaas blijft de winningsvergunning Papekop nog geldig tot 2031, dus gaswinning onder Woerden is nog niet helemaal uitgesloten.

 

https://www.rtvutrecht.nl/.../zoektocht-naar-gas-en-olie...1/11/2022

De landelijke VVD liet afgelopen weekend een proefballonnetje op, om snel alle kleine gasvelden leeg te pompen. Zoals onder Woerden. En wat cadeautjes uit te delen in de gemeenten waar dat schade veroorzaakt.

 

Gelukkig is de De Woerdense VVD een stuk verstandiger en geeft tegengas! Je leest het artikel in het AD Groene Hart https://www.ad.nl/.../boren-naar-gas-in-woerden-vvd-in.../30/9/2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Vandaag hebben we weer een rechtszaak gewonnen die we samen met 10 gemeenten (waaronder Gemeente Woerden) en de Provincie Utrecht en Provincie Zuid-Holland hebben gevoerd. Het gaat om een verlopen maar toch "verlengde" opsporingsvergunning voor olie en gas onder een gebied van 1200 vierkante kilometer. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet van de rechtbank ook de belangen van milieu en natuur meewegen en had onterecht onze stichting, de gemeentes en provincies aangemerkt als niet-ontvankelijk. De rechtbank heeft het besluit van de Minister vernietigd!

 

Wij zijn zeer blij met dit besluit.

 

Download
Persbericht Verlengde Opsporingsvergunning
Persbericht_LWNZ_30Sept2022.pdf
Adobe Acrobat document 597.8 KB


21/9/2022

Nieuw gaswinningsplan van Vermilion: zorgwekkend, en geen oplossing voor actuele energieproblemen.

 

Vermillion heeft eerder deze maand de gemeente Woerden geïnformeerd concrete stappen te gaan zetten om naar gas en olie te gaan boren onder Woerden. 

 

Wij zijn niet verrast maar wel teleurgesteld. We zijn voorbereid op het bestrijden van de schadelijke plannen van Vermilion en zullen namens inwoners en ondernemers, en met gemeenten en provincie, een niet-aflatend verzet voeren. Om een leefbare omgeving veilig te stellen voor toekomstige generaties en tegelijkertijd duurzame energiebronnen te versnellen.

 

De plannen van Vermilion hebben -als het ondanks verzet lukt- minimaal 2 jaar nodig om goedgekeurd te worden. En dan is er nog niet geboord. De gaswinning onder Woerden is dus geen oplossing voor de huidige geopolitieke problemen van 2022. En is ook geen vervanging van Russisch gas. De vergunning van Papekop loopt nog tot 2031.

  

Download
Raadsinformatiebrief Woerden
D22072806_Raadsinformatiebrief_Gaswinnin
Adobe Acrobat document 256.2 KB
Download
Raadsinformatiebrief Bodegraven Reewijk
RIB_2022_nr_53_Gaswinning_Papekop.pdf
Adobe Acrobat document 91.0 KB
Download
Persbericht Laat Woerden Niet Zakken
PersberichtVermilion2022.pdf
Adobe Acrobat document 607.1 KB


16/9/2022

De volledige uitspraak van de rechtszaak die we hebben gewonnen over het meewegen van milieu, natuur en schade bij aanpassingen aan mijnbouwvergunningen is nu gepubliceerd. U kunt de volledige uitspraak hier lezen: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2022:36092/9/2022

 

 

De rechtbank stelt Laat Woerden Niet Zakken in het gelijk!

 

In de uitspraak die wij vandaag hebben ontvangen wordt uitgesproken dat het Ministerie van EZK de belangen van natuur, milieu, de veiligheid van omwonenden en het voorkomen van schade WEL moet meewegen bij een aanpassing van een winningsvergunning (zoals Papekop bij Woerden).

 

Door het Ministerie van EZK werd onze Stichting als 'niet ontvankelijk' gezien, maar door ons bezwaar en beroep is dat nu door de rechtbank veranderd. Zodra de gehele uitspraak online staat delen we de link, hierbij alvast de kern van de uitspraak.2/9/2022

Olieveld ligt vlak bij waterwingebied:

 

"Geen garantie dat gaswinning grondwater niet vervuilt."

 

https://www.ad.nl/woerden/olieveld-ligt-vlak-bij-waterwingebied-geen-garantie-dat-gaswinning-grondwater-niet-vervuilt~a658144931/8/2022

Volgens Het Financieele Dagblad komt er een hogere mijnbouwheffing.

 

We betwijfelen of Vermilion hier veel last van heeft als ze bijvoorbeeld Papekop willen aanboren. De gasprijzen liggen nu zo'n 15x hoger dan 'normaal' dus ook met een extra hoge belasting is er nog steeds veel extra te cashen.31/6/2022

De energieprijzen zijn op dit moment absurd hoog. Voor huishoudens en bedrijven betekent dit extreme prijsstijgingen en onzekere tijden.

 

Voor gaswinning onder Woerden uit gasveld Papekop betekent dit dat de kans toeneemt dat Vermilion snel wil cashen.

 

Wij blijven alert maar houden er rekening mee dat er op korte termijn meer activiteiten door Vermilion ontplooit zullen worden. (plaatje bron: Martien Visser, Twitter)15/6/2022

De rechtbank in Utrecht houdt 5 juli een zitting waar ook wij zullen zijn: Als het aan de gemeenten en de provincie ligt wordt er niet actief naar olie- en gasvelden in de Utrechtse regio gezocht. Dat willen gemeenten en provincie via de rechter afdwingen. De minister heeft eerder ingestemd met het verlengen van de opsporingsvergunning van Vermilion. 

 

https://www.ad.nl/woerden/provincie-en-gemeenten-willen-niet-dat-er-naar-olie-en-gasvelden-wordt-gezocht-in-regio-utrecht~a7fdb11c

 

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3437992/woerdenaren-en-provincies-willen-via-rechter-inspraak-afdwingen-in-vergunningsprocedure-voor-omstreden-gaswinning15/6/2022

'Wetenschappers wijzen erop dat nieuwe fossiele projecten überhaupt onwenselijk zijn als de wereld de opwarming wil beperken tot 1,5 graad' Terecht punt wat ons betreft!

 

https://www.nu.nl/economie/6206579/honderden-wetenschappers-keren-zich-tegen-gaswinning-op-de-noordzee.html15/6/2022

Ontwikkelingen in Rotterdam. Pal onder de stad wordt oliewinning toegestaan, ook al wonen er 70.000 boven het veld. Zorgelijk voor de Woerdense casus waar we ook een stedelijk gebied hebben bovenop het gas- en olieveld.15/6/2022

Goed om te lezen dat de nieuwe gemeentebestuur van Woerden zich 'hand en tand' met ons blijft verzetten tegen de gaswinning onder Woerden. Op 5 juli zullen we weer samen met de provincie en vele gemeenten in de rechtbank ons verzetten tegen de onrechtmatig verlengde opsporingsvergunning.14/4/2022

Vandaag werd met 113/150 stemmen in de Tweede Kamer een motie aangenomen met het doel de gaswinning uit kleine velden 'op te schroeven'. Dit vinden wij teleurstellend. Allemaal willen we zo snel mogelijk minder afhankelijk zijn van Russisch gas. Dat betekent besparen en versneld verduurzamen. Het idee om nu sneller op te maken wat er is, dat heet kortetermijnpolitiek en lost op de lange termijn niets op.

 

https://www.ad.nl/woerden/onrust-in-woerden-over-voorstellen-in-tweede-kamer-om-gas-te-gaan-winnen~a1b7e3ce14/3/2022

Extreme gasprijzen zijn een feit (AD Woerden). Het afbouwen van de (Russische) gasconsumptie is daarom extra verstandig en nodig. Meer gas oppompen uit kleine gasvelden is veelgehoord, maar dat is niet haalbaar omdat het jaren duurt (als het Vermilion al lukt) en ook niet duurzaam. Al jaren pleiten we daarom voor de turbo op verduurzaming van ons energiegebruik. Terechte waakzaamheid op dit dossier in Gemeente Woerden en in de gemeenteraad.11/2/2022

Hoge gas-/olieprijzen en een kabinet dat nieuwe winning uit kleine velden niet uitsluit: terechte vragen en zorgen in de gemeenteraad Woerden door CDA Woerden en STERK Woerden. Als stichting blijven we alert en verzetten ons samen met gemeenten, provincies en inwoners zodra Vermilion zich roert.

 

https://www.ad.nl/woerden/wordt-er-sneller-naar-gas-en-olie-geboord-in-papekop-door-torenhoge-prijzen-politiek-is-er-niet-gerust-op~ab23d196/1/2/2022

De uitspraak van de Raad van State dat de NAM in de noordelijke provincies toch in 11 kleine velden mag boren naar olie en gas ligt gevoelig. We gaven een interview aan RPL

 

https://rplwoerden.nl/vermilion-nog-steeds-op-zoek-naar-olie-en-gas/24/1/202217/1/2022

Loon op Zand is tegen. Woerden is tegen. Grou is tegen. Vledderveen is tegen, Pieterzijl is tegen. En toch blijft Vermilion enthousiast. Lees dit verslag over een bezoekje aan Vermilion in de Volkskrant artikel: 

 

https://myprivacy.dpgmedia.nl/consent?siteKey=PUBX2BuuZfEPJ6vF&callbackUrl=https%3a%2f%2fwww.volkskrant.nl%2fprivacy-wall%2faccept%3fredirectUri%3d%252fcolumns-opinie%252fondanks-alles-blijft-dit-bedrijf-enthousiast-aardgas-uit-de-nederlandse-bodem-pompen%257eb2004da7%252fVolg onze Facebook pagina

U kunt het laatste nieuws ook altijd op onze Facebook pagina lezen: