Nieuws

Ons video kanaal

Bekijk ons video kanaal met luchtbeelden, een 3D animatie van het gasveld, en diverse nieuwsuitzendingen.

 

Ga naar de video's


24/10/2021

Na meer dan 2 jaar hebben we wederom een rechtszaak gewonnen. De verlopen en 'verlengde' vergunning om gas en olie op te sporen in een gebied van 1100 vierkante kilometer waaronder in Provincie Utrecht en Gemeente Woerden baarde nogal wat opzien. Een WOB-verzoek bij het Ministerie EZK zou inzicht moeten geven, maar helaas ging dat niet zo soepel. Nu, 2 jaar later, heeft de rechter gesproken: het Ministerie moet harder zoeken, beter motiveren en meer leveren. Het Wob-besluit van het Ministerie werd door de rechtbank vernietigd!

 

https://regioonline.nl/.../rechtbank-geeft-stichting-gelijk/



22/10/2021

Vandaag zijn The Climate Miles van Urgenda in Woerden gestart. De opening van de Duurzaam Woerden winkel met Marjan Minnesma en vervolgens door richting Gouda, via het gasveld Papekop: KEEP IT IN THE GROUND! Op de foto naast Marjan Minnesma onze Leo Sonneveld en wethouder de Weger van Gemeente Woerden ChristenUnie/SGP Woerden die ook meeliepen. Succes wandelaars en actievoerders!



14/10/2021

Vandaag is door de Provincie Utrecht mede namens 10 gemeenten en door de Stichting Laat Woerden Niet Zakken beroep aangetekend tegen het opsporen van gas- en olie in een gebied van 1100 vierkante kilometer. Een verlopen vergunning verlengen kan niet, maar de Minister speelt eerst het spelletje 'u mag er niets over zeggen'. Naar verwachting begin volgend jaar zitting.

 

https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/provincie-zet-nieuwe-stap-procedure-tegen-besluit-ministerie-voor-opsporen-olie-en?fbclid=IwAR1kXM9kPFWQa6zJwQLdXZa105xhSmOkqdiwhDYrX-89_61M47yLli79f1Q



8/10/2021

We werken op dit moment aan een aantal zaken:

  • Beroep tegen het onzorgvuldig aanpassen van de winningsvergunning Papekop (hopelijk eind dit jaar zitting).
  • Beroep tegen de opsporingsvergunning Utrecht. (op dit moment in beraad met provincie en gemeentes).
  • WOB inzake de controle van financiële positie Vermilion (uitspraak binnen 6 weken verwacht).

Veel juridische acties dus, maar daarnaast natuurlijk allerlei overleg met bewoners en gemeenten. Wie weet binnenkort weer eens een publieksactie nu dat weer mogelijk is. We houden jullie op de hoogte.



1/9/2021

Gaswinning is sowieso eindig en ook de Vermillion's en NAM's van deze wereld zullen dus moeten veranderen. Anders worden het zombies, of zijn ze dat al?

 

https://nos.nl/collectie/13871/artikel/2393335-bedrijven-in-fossiele-brandstoffen-worden-zombies?fbclid=IwAR3mTXFO3JHiNqbUBPcoslH1GAZP4_tUucNQ7JRK0lEQPEAwtOdt_Mrjl5A



21/7/2021

Omdat de vakantieperiode aanbreekt, vertellen we graag waar we op dit moment zoal mee bezig zijn:

  1. Bezwaarprocedure tegen de verlenging opsporingsvergunning Utrecht (1100km2). Onrechtmatige verlenging van een 2 jaar verlopen vergunning van Vermilion om gas en olie op te sporen onder 4 provincies. Procedure is samen met Provincie Utrecht en vele gemeentes.
  2. Bezwaarprocedure tegen aanpassing winningsvergunning Papekop. Onzorgvuldig besluit en beslissing op verkeerde gronden. Procedure is samen met Gemeente Woerden.
  3. WOB-procedures (openbaring overheidsstukken) zowel voor de opsporingsvergunning Utrecht als de toetsing van financiële draagkracht van gaswinners.
  4. Diverse overleggen, inspraak en contacten met gemeentes en actiegroepen in NL. En natuurlijk vragen van bezorgde bewoners en ondernemers uit Woerden.

We blijven actievoeren. Fijne vakantie!



21/7/2021

Interessant artikel over inspraak bij gaswinning zoals bij Woerden: de burger wikt, Den Haag beschikt.

 

https://www.ftm.nl/artikelen/inspraak-gaswinning-is-schone-schijn



21/7/2021

Deze zaak in gemeente Tytsjerksteradiel lijkt op Woerden en daarom volgen wij dit op de voet: burgers, gemeente, waterschap én provincie zijn allemaal tegen gaswinning en ook een negatief advies van SODM. Liefst 32cm bodemdaling terwijl het dorp als eerste gasvrij is.

 

Wie wil gaswinning dan nog wel? Vermilion natuurlijk.

De minister beslist binnenkort.

 

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5242170/friesland-gaswinning-bodemdaling-angst-verzet-vermilion



14/6/2021

Deze maand hebben wij twee hoorzittingen bij het Ministerie van Economische Zaken. De eerste gaat over het bezwaar tegen de onzorgvuldige en veel te kleine verkleining van de winningsvergunning Papekop. Ook de Gemeente Woerden heeft bezwaar aangetekend. De tweede hoorzitting gaat over de twee jaar verlopen opsporingsvergunning Utrecht die 'verlengd' werd. De provincie, Oasen en vele gemeenten maakten daar ook bezwaar tegen. We kunnen er pas weer iets over vertellen zodra het ministerie een besluit neemt over ons bezwaar.....hopelijk voor de vakantieperiode.



27/5/2021

Zwicht het ministerie echt voor dreiging met claims van olie- en gaswinningsbedrijf Vermilion? Dat willen GroenLinks en ChristenUnie in de Tweede Kamer van de minister van Economische Zaken weten. De partijen stellen de vragen naar aanleiding van documenten die wij in ons bezit hebben.

 

https://www.ad.nl/woerden/kamervragen-over-dreiging-met-claims-door-vermilion-is-het-ministerie-echt-gezwicht~a4fe2282



20/5/2021

De omstreden opsporingsvergunning aan olie- en gaswinningsbedrijf Vermilion is verlengd. Dat is gek, want het was al twee jaar verlopen. Nu blijkt uit documenten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat zij vreest voor claims van Vermilion dat naar olie en gas wil speuren in onder andere de provincie Utrecht. 

 

https://www.ad.nl/woerden/dit-is-waarom-de-staat-toch-een-vergunning-heeft-gegeven-aan-vermilion-voor-olie-en-gaswinning~a4975893



19/5/2021

Mooi! Vandaag zijn er Kamervragen ingediend door ChristenUnie en GroenLinks over het zwichten van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor potentiële claims bij het verlengen van de opsporingsvergunning naar olie en gas in Utrecht. 

 

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2021Z08331&did=2021D18431



15/5/2021

Vandaag publiceerde NOS naar aanleiding van een procedure die wij al langer voerden. Vanochtend ook op NPO Radio 2 . Wordt vervolgd!

 

https://nos.nl/artikel/2380798-actiegroep-ministerie-zwichtte-voor-vrees-claim-gaswinner



22/4/2021

Kijk, dat is duidelijke taal: De provincie Utrecht heeft samen met de gemeenten Woerden, Oudewater, Nieuwegein, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Utrecht bezwaar ingediend tegen de 'verlenging' van een verlopen opsporingsvergunning voor olie en gas.

 

https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/provincie-bezwaar-tegen-besluit-ministerie-voor-opsporen-olie-en-gas



16/4/2021

Vandaag hebben ook wij onze zienswijze ingediend over het 'concept afwegingskader grootschalige duurzame energie'. Een positieve opbouwende bijdrage want 'nee' tegen gas- en oliewinning vraagt extra inzet voor duurzame energie.

 

https://www.woerden.nl/inwoners/duurzameopwek#uitgangspunten



16/4/2021

Het verzet tegen de 'verlenging' van de verlopen vergunning neemt toe: de afgelopen periode hebben onder andere de Gemeente Woerden, Gemeente Oudewater Gemeente Nieuwegein, Gemeente De Ronde Venen, Gemeente Vijfheerenlanden en Gemeente IJsselstein laten weten te willen aansluiten bij het bezwaar van de Provincie Utrecht en waarschijnlijk gaan nog meer gemeenten aansluiten. 

 

https://www.varnws.nl/regio/stichtsevecht/nieuws/23429/bezwaar-stichtse-vecht-tegen-opsporingsvergunning-olie-en-gasbo



23/3/2021

Zowel wij als de Gemeente Woerden hebben bezwaar ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen de vergunning Papekop. Samenvatting: de verkleining is te klein. Liever 100% kleiner! Binnenkort hoorzitting. 

 

https://www.ad.nl/woerden/woerdenaren-opnieuw-in-verzet-ook-geen-olie-en-gasboringen-in-een-kleiner-gebied~a1ef29cb



4/2/2021

Vandaag in De Telegraaf een interessant artikel over de verkleining van de vergunning. Een opmerkelijk misverstand tussen het ministerie en Vermilion over seismisch onderzoek. En de bodemdaling is nu weer 'centimeters'. Het blijft even vaag als het was.



28/1/2021

Interview op RPL Woerden: verkleinen vergunning met 45% is aardig, maar wij zijn pas tevreden bij 100% intrekking. Check hier het interview (met nieuwe drone beelden)

https://www.youtube.com/watch?v=UZD2dlWG6Mk



20/1/2021

Het olie- en gaswinningsbedrijf Vermilion heeft zijn wingebied in en om Woerden flink verkleind. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt. De stichting Laat Woerden niet Zakken en de gemeenten zijn verrast door het besluit. https://www.ad.nl/.../tegenstanders-van-gaswinning.../



18/1/2021

Interview met RPL Woerden over de verkleinde vergunning voor gas- en oliewinning Woerden: https://rplwoerden.nl/papekopveld-verkleind/



15/1/2021

Op verzoek van Vermilion is de winningsvergunning voor gas onder Woerden VERKLEIND! Van 63km2 naar 35km2. Want: "De vergunninghouder stelt dat naar aanleiding van analyse van seismische data en gegevens van boringen naar voren is gekomen dat delen van de winningsvergunning teruggegeven kunnen worden".

 

Dit besluit is al op 29 december genomen door het Ministerie maar nog niet officieel gepubliceerd. 

 

Zie hier de aangepaste (45% verkleinde) vergunning. Geel is nieuw, wit is nu oud.

 

Wat opvalt is dat vooral het oostelijk deel is verkleind. Vermilion heeft de vergunning 45% laten verkleinen. Wat ons betreft is 100% het beste: helemaal geen vergunning meer. We onderzoeken de juridische kansen via een procedure. Bovendien is het gek dat het waterwingebied van Oasen (Schilderskwartier) nog steeds onder de nieuwe vergunning valt....daar mag men in ieder geval niet boren.



15/12/2020

We moesten gisteravond toch even knipperen met onze ogen, blijkbaar heeft Vermilion een oude kraan afgedekt. In ons archief vonden we nog beelden van wat er nu niet meer zichtbaar is.

 

Boven is 2020, onder is 2017.

 

Als iemand kan vertellen wat we zien op de oude beelden, laat het weten.



30/11/2020

Gasproducent Vermilion over gaswinning onder Woerden: 'Papekop is van ons en uiteindelijk willen we daar wat mee doen'. Dat dus. En meer praatjes van Vermilion in dit interview: https://demonitor.kro-ncrv.nl/.../gasproducent-vermilion...



27/11/2020

Vandaag opnames gemaakt voor een item op de landelijke tv over gaswinning uit 'kleine' velden en waarom dat ook onder Woerden onwenselijk is. 

 

14 december was de uitzending. Kijk her hier terug:

 

https://pointer.kro-ncrv.nl/onderzoeken/heel-holland-zakt

https://www.npostart.nl/de-monitor/14-12-2020/KN_1715975



24/11/2020

Het Centraal Bureau voor de Statistiek

presenteert de nieuwste gascijfers vandaag. De waarde van de reserves daalde met -95% maar ook interessant is dat het maatschappelijk verzet invloed heeft. Vinden ze bij Vermilion vast niet leuk om te lezen: "Uit de aardgasreserves buiten Groningen (de zogenoemde kleine velden) wordt het overige Nederlandse gas gewonnen. Ook uit deze velden daalt de productie door met name de lage gasprijs, de afbouw van gasinfrastructuur en de weerstand tegen fossiele brandstoffen in de maatschappij en bij investeerders."

 

https://www.cbs.nl/.../waarde-van-olie-en-gasreserve-met...



17/11/2020

'De burger is geen partij als het gaat over bodemschatten' Ook niet in Woerden. Lees hier ons hele interview met KRO-NCRV.

 

https://demonitor.kro-ncrv.nl/.../de-burger-is-geen...



6/10/2020

Met dank aan de gemeenteraad van Woerden blijven we op volle kracht samenwerken met Gemeente Woerden ook tijdens lastige financiële tijden voor vele gemeenten in NL.

 

https://rplwoerden.nl/laat-woerden-niet-zakken-tevreden/



24/9/2020

Het voornemen van het college van

Gemeente Woerden om op de ambtelijke uren voor 'verzet tegen gaswinning' te bezuinigen viel bij ons niet in goede aarde. Zover wij hebben begrepen zal de gemeenteraad dit voorstel niet accepteren en blijven de uren. Onze Leo sprak in en gaf commentaar voor de camera van RPL Woerden https://www.youtube.com/watch?v=uEG12eTgLEs



9/9/2020

Gisteren een item op

Editie NL over gaswinning Pernis waarin Woerden wordt genoemd. Boren onder woonwijken of petrochemie: de NAM en Vermilion trekken alles uit de kast. https://www.rtlnieuws.nl/.../pernis-griezelt-van...



9/9/2020

De 'kleine' gasvelden leveren meer dan het 'grote' Groningen. Daarmee blijft Woerden, Waalwijk of Wapse interessant voor gaswinners. Interessant artikel over waar het gas nu vandaan komt. https://www.nu.nl/.../verwarm-jij-je-huis-deze-winter-met...



27/8/2020

Een al 2,5 jaar verlopen vergunning verlengen? In antwoord op Kamervragen laat de Minister weten nog steeds te voelen voor het zoeken naar gas en olie onder 4 provincies en 24 gemeenten. Wat zou de rechtbank daarvan vinden? https://www.ad.nl/.../nog-eens-acht-jaar-zoeken-naar.../



28/7/2020

Tweede Kamer-lid Carla Dik-Faber van ChristenUnie stelt scherpe vragen aan Minister Wiebes over 'Het verlengen van opsporingsvergunningen voor olie en gas aan Vermilion zonder aan wettelijke criteria te voldoen'. Prangende vragen waarbij ook Gemeente Woerden en Provincie Utrecht ongetwijfeld met grote belangstelling naar de antwoorden zullen kijken. https://www.tweedekamer.nl/kamerstu.../kamervragen/detail..



28/7/2020

Ook onder Rotterdam willen ze weer oude gasputten gaan gebruiken. De gemeente gaat naar de rechter. Dat volgen we met belangstelling! https://www.ad.nl/.../br-rotterdam-naar-rechter-om.../



28/7/2020

Er wordt de komende tijd in onze regio seismisch onderzoek uitgevoerd voor geothermie. We staan niet te juichen, omdat de onderzoeksgegevens van de diepe ondergrond ook Vermilion meer informatie geven over aanwezig olie en gas in onze regio. En daarvoor willen ze nu juist een opsporingsvergunning verlengen...

https://www.ad.nl/.../oudewater-en-montfoort-waarschuwen.../



14/7/2020

Men roept weleens dat windmolens alleen draaien op subsidie. Maar wat dacht je van €436 miljoen naar gaswinning? Fossiele industrie slurpt nogal wat belastingcenten op... https://www.ad.nl/.../nederland-sponsort-fossiele.../



9/7/2020

Als het aan het Ministerie van Economische Zaken en Vermilion ligt wordt in dit gebied van 1100km2 de komende jaren naar gas/olie gezocht én geboord. Daar hebben 4 provincies, de gemeentes en actiegroepen dikke problemen mee. Oh ja en de vergunning die in 2018 is verlopen wordt 'verlengd'. Voer voor de rechtbank..



9/7/2020

Woon je lekker in het Groene Hart, komen er straks ineens boortorens voor je huis. Kan dat? Als het aan het ministerie van Economische Zaken en het winningsbedrijf Vermilion ligt wel. Het bedrijf wil hier naar olie en gas speuren. De minister wil daar toestemming voor geven. Gemeenten, provincies en inwoners zijn boos. https://www.ad.nl/.../staat-het-groene-hart-straks-vol.../



8/7/2020

Vermilion heeft bij het Ministerie van Economische Zaken een aanvraag lopen voor een in 2018 verlopen opsporingsvergunning naar gas in de provincies Utrecht, Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. 1100km2 groot, van Woerden tot voorbij Zaltbommel! Daar zijn wij, gemeentes en provincies fel tegen. Onbehoorlijk bestuur van de minister en juridisch onhoudbaar. https://www.ad.nl/.../opsporen-olie-en-gas-wordt.../



24/6/2020

Vanochtend hebben we namens actiegroepen uit heel het land aan de Tweede Kamerleden de petitie aangeboden voor omgekeerde bewijslast ook voor gaswinning bij kleine velden. Niet omdat gaswinning daarmee acceptabel is, maar omdat gasbedrijven de burger niet langer in de kou mogen laten staan.



16/6/2020

Gaswinning in Brabant bij de Efteling. Ook daar gaat Vermilion tekeer, en we volgen de zaak komende week bij de Raad van State want de gemeenten Waalwijk, Tilburg, Loon op Zand, Altena en Heusden zijn tegen, net als de provincie en het waterschap. Interessant voor Woerden dus!

Stop Gaswinning in Loon op Zand

https://www.omroepbrabant.nl/.../gaskraan-groningen-dicht...



16/6/2020

De lage gasprijs leidt tot minder investeringen in nieuwe velden. Goed nieuws voor Woerden, maar vervolgens wordt het belastingvoordeel op gaswinning verhoogd.... https://nos.nl/.../2336479-nederland-straks-volledig..



30/3/2020

Afgelopen week is het concept 'Regionale Energie Strategie' gepresenteerd. In heel Nederland worden deze gemaakt zodat de doelstellingen voor duurzame energie worden gehaald. Die voor Gemeente Woerden valt onder de U16 en wij zijn blij dat in het stuk staat dat er 'geen ruimte is voor olie en gaswinning' in het gebied van de 16 gemeenten. Super! Lees meer op https://www.energieregioutrecht.nl/actueel/default.aspx



28/1/2020

'In Nederland is daardoor het zoeken naar en in gebruik nemen van nieuwe gasvelden op land vrijwel onmogelijk geworden.' Prima, maar dan wel snel meer duurzame energie behalve de gasverslaving doorzetten met de Russen. https://www.nu.nl/.../energiedeskundigen-nederlands-gas...



22/1/2020

In 2020 zal in de provincie Utrecht ook gezocht worden naar ultradiepe geothermie. De warmte ligt ongeveer 2x dieper dan het olie/gas onder Woerden: ongeveer 4-6km onder de grond en zal worden geleverd aan bijvoorbeeld industrie of warmtenetten. Interessant voor Woerden omdat met deze boringen ook veel bekende risico's van olie en gaswinning naar boven komen. Gelukkig heeft de provincie daarom de 'waakhond' ICO opgericht: https://www.provincie-utrecht.nl/.../provincie-geeft.../



22/1/2020

Deze week is er wederom meer informatie uit ons WOB-verzoek over Papekop naar boven gekomen. We moeten dit nog gaan bestuderen, maar je vindt alle 250+ pagina's hier https://www.rijksoverheid.nl/.../deelbesluit-i-op-wob...